Op zaterdag 18 november 2017 werd in het Dordrechts Museum deel 116 in de reeks Werken voorgesteld: Op reis met pen en penseel. Frans en Jan Hendrik Lebret als toerist naar Java, 1863, bezorgd door Anne Leussink en Wyke Sybesma.

Anne Leussink verrichtte tijdens haar studie maritieme geschiedenis in Leiden uitgebreid onderzoek naar de Indische reis van Frans Lebret. Wyke Sybesma is als conservator verbonden aan het Dordrechts Museum en organiseerde daar in 2011 de expositie Expedítie Java. De Indische tekeningen van Frans Lebret. Tijdens de voorbereidingen van deze expositie kwamen Anne en Wyke met elkaar in contact. Daarmee werd de grondslag gelegd voor een vruchtbare samenwerking; dit boek daarvan het tastbare resultaat.

Op reis met pen en penseel is door het grote aantal illustraties - waarvan vele in kleur - een omvangrijk deel. De uitgave is een unieke gelegenheid om het getekende Indische werk van Frans Lebret in de context van zijn reisverslag te presenteren.

Het programma:

  • 13.00: Ontvangst in Wijnbar/lounge van het Dordrechts Museum met koffie/thee.
  • 13.30: Welkom in De Zaal/auditorium door Prof. dr. Michiel van Groesen, voorzitter van de Linschoten-Vereeniging.
  • 13.45: Inleiding door Anne Leussink en Wyke Sybesma, bezorgers van Op reis met pen en penseel, waarbij Anne zich richt op de ‘pen’ en Wyke op het ‘penseel’ van de reis van Frans en Jan Hendrik Lebret.
  • 14.15: Presentatie van het eerste exemplaar van Op reis met pen en penseel aan Prof. dr. Femme S. Gaastra, emeritus-hoogleraar Zeegeschiedenis aan de Universiteit Leiden, en het tweede exemplaar aan een delegatie van nazaten van Martinus Lebret, de jongste broer van Frans Lebret.
  • 14.30: Speciaal voor de leden van de Linschoten-Vereeniging zijn ongeveer tien originele tekeningen van Frans Lebret uit de collectie van het Dordrechts Museum in de Zaal/Auditorium te zien. Anne Leussink en Wyke Sybesma lichten deze toe voor de liefhebbers.
  • 15.00: Gelegenheid tot bezichtiging van het Dordrechts Museum, waar onder meer de tentoonstellingen Jongkind & Vrienden en Verstild Dordrecht. Op de drempel van de 20ste eeuw te zien zijn, met aansluitend een aangeklede borrel in de Wijnbar/lounge van het Dordrechts Museum.
  • 17.00: Einde van de bijeenkomst.

Documenten: