In Nederlandse en Belgische bibliotheken, archieven en particuliere verzamelingen liggen nog talrijke reisverhalen te wachten op ontdekking. De Linschoten-Vereeniging heeft zich bij haar oprichting in 1908 tot doel gesteld om deze fascinerende bronnen te publiceren.
Momenteel zijn er al 117 delen verschenen in de reeks "Werken van de Linschoten-Vereeniging" en er staan al een heleboel nieuwe projecten op stapel.

De Linschoten-Vereeniging telt meer dan 500 enthousiaste leden die allemaal geïnteresseerd zijn in maritieme geschiedenis, cartografie en ontdekkingstochten, of die gewoon graag met een mooi boek in de hand in gedachten over land en zee meereizen. Door lid te worden van de Linschoten-Vereeniging steunt u deze doelstelling en maakt u het mogelijk dat bijzonder historisch erfgoed toegankelijk wordt gemaakt. In ruil daarvoor kunnen leden aan een voordelige prijs publicaties van de Linschoten-Vereeniging kopen. Leden worden natuurlijk ook uitgenodigd voor de activiteiten van de vereniging, zoals de jaarlijkse voorstelling van een nieuw deel in de reeks Werken, op een historisch verantwoorde locatie en omkaderd met een toepasselijke lezing of tentoonstelling.

Historische reisverhalen

De Nederlanden hebben een rijke reisgeschiedenis. De voorbije eeuwen hebben veel reizigers hun ervaringen opgetekend en vertellen ze ons over hun tochten over verre zeeën en vreemde continenten. Reisliteratuur was in de 17de en 18de eeuw een populair genre waarmee het grote publiek zich kon informeren over exotische oorden en vreemde gebruiken. De drukwerkjes werden daarom vaak geïllustreerd met kaarten en prenten die steden, bevolking, flora en fauna in beeld brachten.

 Ook vandaag zijn deze reisverhalen interessante literatuur. Ze zijn een uitstekende bron over de landen en volkeren die worden beschreven, maar ook over de oordelen en vooroordelen van de schrijver zelf. Bovendien vormen reisverhalen, vanwege de sociale diversiteit van de auteurs, een belangrijke bron voor onderzoek naar de ontwikkelingen van de Nederlandse taal.

Lees meer over de Linschoten-Vereeniging als ANBI-organisatie.