Verwante verenigingen
- De Hakluyt Society, de Britse tegenhanger van de Linschoten-Vereeniging.
- De Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis wil de wetenschappelijke belangstelling wekken voor zeegeschiedenis en de studie daarvan te bevorderen.
- Historical Publications Southern Africa - HIPSA werd opgericht in 1918 met als doel primaire bronnen ter beschikking te stellen van geïnteresseerden in de geschiedenis van zuidelijk Afrika. Dit is de nieuwe naam voor de Van Riebeeck Society.
- Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders, laureaat van de Linschoten Penning 2006
- De Maritiem Portal wil zoveel mogelijk informatie toegankelijk maken over de maritieme geschiedenis van Nederland. De doelgroep bestaat uit onderzoekers en geïnteresseerden in maritieme geschiedenis, archeologie en erfgoed. De Linschoten-Vereeniging is een van de deelnemers aan dit portal.
Bronnen over reisgeschiedenis, databanken
- Delpher is het centrale toegangspunt tot Nederlandse historische teksten uit de digitale collecties van een groot aantal wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. In Delpher zijn miljoenen gedigitaliseerde pagina’s uit Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften, waaronder meer dan 1 miljoen dagbladen vanaf de 17de eeuw en meer dan 90.000 boeken uit de 19de en 20ste eeuw, te doorzoeken.
- De "VOC-site", opgebouw uit rond een databank van bijna 2000 schepen van de VOC.
- Atlas Mutual Heritage is een beeld en databank over de VOC / WIC van het Rijksmuseum, Nederlands Archief en de Rijksdienst voor de Monumentenzorg
- Geschiedenis van de VOC gedocumenteerd in de virtuele factorij B@tavia.
- Historisch Huis is een portaal naar de wereld van geschiedenis.
- Via DMOZ-Open Directories Project kunnen kaartencollecties worden gevonden.
- De Perry-Castañeda Library Map Collection van de University of Texas Libraries heeft bijna 50.000 kaarten online gezet.
- Maritiemdigitaal is een zoeksysteem naar maritieme musea.
- "In dienst van de Westindische Compagnie" bevat een databank waarin gezocht kan worden naar personen en plaatsen van herkomst.
Over teksteditie
- European Society for Textual Scholarship.
- Society for Textual Scholarship.
- Het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie (CTB) is de onderzoeksafdeling van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL).
- Huygens ING: methoden en praktijken van het editeren in het digitale tijdperk.
Musea
- Museumserver is een portaal naar de wereld van musea
- Maritiem Museum, Rotterdam
- Rijksmuseum, Amsterdam
- Nederlands Scheepvaartmuseum, Amsterdam
- Het Marinemuseum in Den Helder
- Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden
- Batavialand, Lelystad
- Museum 't Behouden Huys, Terschelling
- Brouwsmuseum - historisch-maritieme collectie, Brouwershaven
- Havenmuseum, Rotterdam
- Zuiderzeemuseum, Enkhuizen
- Nationaal Sleepvaartmuseum, Maassluis
- MuZeeum, Vlissingen
- Fries Scheepvaartmuseum, Sneek
- Museum aan de Stroom (MAS), Antwerpen
- Groninger Museum, Groningen
- Noordelijk Scheepvaartmuseum, Groningen
Archieven
- Nationaal Archief, Den Haag
- Zeeuws Archief, Middelburg
Uitgevers van reisverhalen en reisgeschiedenis
- Walburgpers, het huis waar de Werken van de Linschoten-Vereeniging worden uitgegeven, verzorgt regelmatig ook andere publicaties van reisbeschrijvingen
- Editions Chandeigne, Franse uitgever van historische reisverhalen en laureaat van de Linschoten Penning
- Terra Incognita maakt deel uit van de Stichting Boekenmakers, een samenwerkingsverband van kleine kwaliteitsuitgeverijen uit Nederland en Vlaanderen.
- Uitgeverij Verloren is een "in geschiedenis gespecialiseerde wetenschappelijke uitgeverij".
- Uitgeverij Atlas Contact
- Uitgeverij Prometheus
- Uitgeverij Holland
- Uitgeverij In de Knipscheer
- Uitgeverij Mosae Mondo
Andere organisaties en instellingen
- Centraal Bureau voor Genealogie, Den Haag
- Meertens Instituut, Amsterdam. Het Meertens Instituut is een onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven.
- Historici.nl is dé website voor iedereen met een serieuze interesse in de Nederlandse geschiedenis. Onderzoekers, studenten, docenten, archivarissen, museummedewerkers en historisch geïnteresseerden vinden hier het laatste nieuws, toegang tot een grote collectie online onderzoeksmateriaal en publicaties, en een community voor discussie en samenwerking.
Online reisverhalen
Wereldwijd betaan er diverse initiatieven om oud uitgaven digitaal toegankelijk te maken. Delpher, dat we hierboven al vermeldden, doet dat voor Nederlandse collecties. Het Internet Archive verzamelt wereldwijde collecties gedigitaliseerd materiaal dat vrij ter beschikking staat van gebruikers, waaronder boeken, afbeeldingen en films. De collectie van Google Books bevat boeken waarop geen auteursrecht meer rust en die volledig in pdf te verkrijgen zijn; andere werken zijn maar gedeeltelijk online te bekijken.
Onderstaande lijst geeft een idee van de reisverhalen die via dit soort collecties geconsulteerd kunnen worden.
- Tweejaarige reyze rondom de wereld, ter nader ontdekkinge der onbekende zuydlanden, 1728.
- Peter Ariëns, Dagboek eener reis door Bengalen: in 1837 en 1838, 1853.
- Willem Bontekoe, Journael ofte gedenckwaerdige beschrijvinghe van de Oost-Indische reyse. Amsterdam, 1648.
- Olfert Dapper, Gedenkwaerdig bedryf der Nederlandsche Oost-Indische maetschappye, op de kuste en in het keizerrijk van Taising of Sina: behelzende het tweede gezandschap aen den onder-koning Singlamong en veldheer Taising Lipoui; door Jan van Kampen en Konstantyn Nobel. Vervolgt met een verhael van het voorgevallen des jaers zestien hondert drie ein vier en zestig, op de kust van Sina, en ontrent d'eilanden Tayowan, Formosa, Ay en Quemuy, onder 't gezag van Balthasar Bort: en het derde gezandschap aen Konchy, Tartarsche keizer van Sina en Oost-Tartarye: onder beleit van Zijne Ed. Pieter van Hoorn. Beneffens een beschryving van geheel Sina. Verciert doorgaens met verscheide kopere platen. Amsterdam, 1670.
- Olfert Dapper, Naukeurige beschryving van Asie; behelsende de gewesten van Mesopotamie, Babylonie, Assyrie, Anatolie, of Klein Asie, beneffens eene volkome beschrijving van gansch Gelukkigh, Woest, en Petreesch of Steenigh Arabie.... Amsterdam, Jacob van Meurs, 1680.
- Michiel Adriaensz de Ruyter, Journael, gehouden op's lants schip de Spiegel, van't gene gepasseert en verricht is op de vloot .... Pieter la Burgh, 1665.
- Gerrit de Veer, Eerste[-derde] schip-vaert der Hollanderen nae de Oost-Indien door de Waygats, by - Noorden Noorweghen, Moscovien ende Tartarien. Amsterdam, 1648.
- Gerrit de Veer, Verhael van de vier eerste schip-vaerden der Hollandtsche en Zeeuwsche schepen, naar Nova Zembla, by Noorden Noorwegen, Moscovien ende Tartarien om, na de coninckrijcken Cathay en China, uytgevaren in de jaren 1594, 1595, 1596 en 1609. Amsterdam, G. J. Saeghman, 1663.
- Thomas Gage, Nieuwe ende seer naeuwkeurige reyse door de Spaensche West-Indien. Amsterdam, 1700.
- Louis Hennepin, Aenmerckelycke historische reys-beschryvinge door verscheyde landen veel grooter als die van geheel Europa onlanghs ontdeckt : behelsende een nauwkeurige beschrijvinge van de gelegentheyd, natuur, en vrughtbaerheyd, vant't zuyder, en noorder gedeetlte van America ... met approbalie van Wilhemus den III, Koningh van Groot-Britanie en aan deselve Sijne Majesteyt opgedragen. Utrecht, Anthony Schouten, 1698.
- P. A. Leupe (ed.), Reize van Maarten Gerritsz. Vries in 1643 naar het noorden en oosten van Japan. Amsterdam, 1858.
- Hieronimum Megiserium, De uytnemende en seer wonderlicke Zee- en Land- Reyse van d'Heer Ludowiick di Barthema van Bononien, gedaen in de Morgen-Landen, Syrien, Vruchtbaer- en Woest-Arabien, Persien, Indien, Egypten, Ethiopien en andere. Utrecht, 1655.
- Henry Middleton, Sesde reys van de Engelsche Maatschappy na Oost-Indien in 1610, Leiden, P. Van der Aa, 1707.
- Maximilien Misson, Nieuwe reize van Misson na en door Italien: met een berecht voor de gene die voornemens zyn dezelve reize te doen: vermeerdert en opgeheldert met de Aanmerkingen van Addisson, door hem gemaakt gedurende zyne reize door Italien: uit het frans na den vyfden druk vertaelt en met schoone kopere platen versiert. Utrecht, 1724.
- Salomon Müller, Reizen en onderzoekingen in den Indischen archipel, gedaan op last der Nederlandsche Indische regering, tusschen de jaren 1828 en 1836, Amsterdam, 1857.
- Adam Olearius, Persiaensche reyse uyt Holsteyn, door Lyslandt, Moscovien, Tartarien in Persien door Philippus Crusius en Otto Brughman. Amstersam, 1651.
- Simon Pfeiffer, Reizen en vyfjarige gevangenschap in Algiers. 1834.
- Thomas Roe, Journael van de reysen ghedaen door den Ed. Heer en Ridder Sr. Thomas Roe, ambassadeur van sijn Conincklijcke Maejesteyt van Groot-Brittanje, afgevaerdicht naer Oostindien aen den Grooten Mogol, ende andere ghewesten in Indien .... Amsterdam, I. Benjamin, 1656.
- C. Rosenberg, Reistogten in de afdeeling Gorontalo, gedaan op last der Nederlandsch Indische regering, Amsterdam 1865.
- Jaques Linsay Schotus, Cort verhael vande reyse der nederlandsche soldaten, die anno 1616 na Venetien zijn ghereyst. Delft, 1622.
- Andries Stokram, Korte beschryvinge van de ongeluckige meer-om-reys van het schip Aernhem, nevens noch zes andere, 1663.
- Pieter Veth, Daniël Veth's reizen in Angola, voorafgegaan door eene schets van zijn leven, Haarlem, 1887.
- Pieter van der Aa, Naaukeurige versameling der gedenk-waardigste zee en land reysen na Oost en West-Indiën, zedert het jaar 1519 tot 1521. Leiden, 1707.
- Jacob Segersz van der Brugge, Journael, of dagh-register, gehouden by de seven matroosen, in haer overwitneren op Spitsbergen in Maurits Bay gelegen in Groenlandt, t' zedert het vertreck van de Visschery-Schepen der Geoctroyeerde Noordtsche Compagnie, in Nederlandt, zijnde den 30. Augusty, 1633 tot de wederkomst der vooriz. Schepen, den 27. May, anno 1634. Amsterdam, Gillis Joosten Saeghman, 1663.
- L. J. van Rhijn, Reis door den Indischen Archipel in het belang der evangelische zending. Rotterdam, 1851, Nederlandsche Zendinggenootschap.
- Maarten Gerritsz Vries, Reize van Maarten Gerritsz. Vries in 1643 naar het noorden en oosten van Japan, volgens het journaal gehouden door C. J. Coen, op het schip Castricum. Amsterdam, F. Muller, 1858.